روش های جلوگیری از خطرات ناشی از کار با لیفتراک:
با سلام و درود خدمت همراهان همیشگی شرکت جهان بایگان
امروز با شما هستیم با مقاله ای درباره لیفتراک، ماشینی که این روز ها نام آن را بسیار می شنویم و خطرات کار با لیفتراک!!!
با ما همراه باشید …
در ابتدا لازم است شما را با وسیله ای به نام لیفتراک یا افرازه آشنا کنیم.
لیفتراک، ماشینی است که دارای یک دکل، شاخک و ملحقات است که از دو شاخک در جلوی آن برای بالا و پایین بردن وسایل سنگین و همچنین جا به جایی آن ها استفاده می شود. این ماشین معمولاً در انبارها و کارگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد و متناسب با نوع کار و محیط از سوخت های فسیلی، گاز یا برق استفاده میکند.
این ماشین ها جزء وسایل نقلیه پرخطر در محیط کار محسوب می شوند و لازم است رانندگان آن ها با نحوه کار با لیفتراک و وزن باری که می خواهند حمل کنند کاملاً آشنا و مسلط باشند؛ چرا که خساراتی که ممکن است وارد شود بسیار سنگین است.
به دلیل آرامی لیفتراک ها و حضور همیشگی آن ها در محیط کار (انبارها، کارخانه ها و کارگاه ها) معمولاً خطرات احتمالی و سنگین آن را دست کم می گیرند.
تمام افرادی که با لیفتراک یا در مجاورت آن کار می کنند، به این خطرات احتمالی توجه نمی کنند و از این وضعیت راضی هستند. ولیکن خطراتی که ناشی از کار با لیفتراک روی می دهند، مشکل و حتی مرگ بار هستند. لیفتراک ها خیلی سنگین هستند، حتی زمانی که خالی هستند این سنگینی ذاتی را دارند و هیچ امنیت و محافظتی هم برای افراده پیاده وجود ندارد.
5 حادثه ای که ممکن است در اثر کار با لیفتراک روی دهد عبارتند از:
- برخورد با لیفتراک
- برخورد با محموله ای که از لیفتراک می افتد
- واژگونی لیفتراک
- افتادن از ارتفاع بالا
- گیر کردن بین دکل و گارد جلویی لیفتراک
چند نمونه مثال از خطرات رخ داده با لیفتراک:
هر 4 مرگ ناشی از لیفتراک بر اثر واژگون شدن آن رخ می دهد. اگر لیفتراک ها بیش از اندازه بارگیری کنند، به راحتی واژگون می شوند. به همین علت است که رانندگان لیفتراک باید با نحوه کار و وزن بارزنی لیفتراک آشنایی کامل داشته باشند و حتماً دارای گواهینامه لیفتراک باشند. اگر در این وسیله نقلیه تعادل برقرار نباشد یا چنگال (سکو) لیفتراک خیلی بالا باشد احتمال واژگونی آن بیشتر می شود.
واژگونی لیفتراک چگونه اتفاق می افتد؟
در حادثه ای آمده است وقتی که راننده لیفتراک از یک سرازیری شیب دار دور می زد، به علت سنگین بودن ماشین و عدم تعادل آن، واژگون شد و جان خود را از دست داد.
و یا در حادثه ی دیگری آمده است هنگامی که لیفتراک بار را بلند می کند، به علت عدم توازن و تعادل، لیفتراک به جلو واژگون شده و نهایتاً راننده ببین دکل و گارد جلوی لیفتراک می افتد و گیر می کند و جان خود را از دست می دهد.
هیچ یک از راننده های 2 حادثه بالا کمربند ایمنی نبسته بودند.
در حادثه ای دیگر نقل شده است، کارگرانی که در کنار لیفتراک کار می کنند ممکن است زخمی یا فوت شوند. زمانی که لیفتراک با سرعت بالایی در مسیر اشتباه حرکت کند ممکن است کارکنان دستگاه ها را در محل کارشان زیر بگیرد. این حادثه خیلی مرگ بار است به این صورت که کارگران بین دستگاه و لیفتراک گیر می کنند و فشار زیاد استخوان آن ها را خرد می کند.
حتی ممکن است افراد قربانی لیفتراک ها شوند. لیفتراک های معمولی وزنی معادل 4800 کیلوگرم دارند که باعث می شود 16 درصد از اتفاقات مرگ بار از زیر گرفته شدن یا له شدن افراد زیر لیفتراک اتفاق بیفتد.
در یک حادثه ای مرگبار، یک تکنیسین که روی چنگال های لیفتراک در حال حرکت ایستاده بود، تعادل خود را از دست داد و لیفتراک او را زیر گرفت و متاسفانه جان خود را از دست داد.
با ذکر موارد فوق دریافتید که چقدر رعایت اصول ایمنی کار با لیفتراک مهم و قابل توجه است. برای پیشگیری از حوادث ناشی از لیفتراک باید اقداماتی انجام داد تا شاهد کاهش خطرات ناشی از لیفتراک باشیم و کمتر این اتفاقات ناگوار را تجربه کنیم.
روش های پیشگیری از حوادث ناشی از لیفتراک:
همانطور که می دانید جلوگیری از خظرات ناشی از لیفتراک تقریباً محال است. چرا که حادثه هیچ گاه خبر نمی کند و ما نمی توانیم سرنوشت خود را تغییر دهیم یا حوادث را پیش بینی کنیم. اما می توانیم با رعایت برخی نکات و اصول انبارداری صحیح از خیلی از پیشامد ها جلوگیری کنیم و حافظ جان خود و مردم باشیم.
اقدامات لازم برای جلوگیری از خطرات ناشی از کامیون های لیفتراک عبارتند از:
برای جلوگیری از آسیب لیفتراک به قفسه بندی انبار و همچنین محصولات و کالاها و صد البته جان افراد و خود، راننده لیفتراک ابتدا باید کمربند ایمنی را بسته و موارد ذیل را آموزش ببیند و رعایت کند:
- از ثابت بودن کالا و محصولات روی چنگال های لیفتراک (سکو) اطمینان کامل حاصل کند.
- از پایین آوردن چنگال ها در صورتی که چیزی بلند و حمل نمی شود ممانعت به عمل آید.
- زاویه ی چنگال به اندازه ای بالا بیاید که کالای روی آن ثابت شود.
- زاویه چنگال بسته شود و خیلی کم بالا آورده شود به حدی که فاصله سکو با لیفتراک مناسب باشد.
- در سراشیبی ها و سرازیری ها دقت شود.
- هنگام حرکت در سراشیبی ها و سرازیری ها کالا و محموله بالا نگه داشته شود.
- در هنگام حرکت لیفتراک از بالا و پایین آوردن چنگال لیفتراک پرهیز شود.
- هنگام رسیدن به پیچ سرعت کاهش یافته و از پیچیدن تیز جلوگیری شود.
- در فضاهای لغزنده و خیس سرعت کاهش یابد و توازن بین محموله های نامتقارن رعایت شود.
- مسیر حرکت لیفتراک از کارگران تا حد امکان جدا شود.
- تا حد امکان از قرار گرفتن مسیر لیفتراک در کنار سلف کارگران، محل رفت و آمد آن ها، محل استراحت، چایخانه و … جلوگیری شود و قوانین رانندگی لیفتراک در محیط کار اعمال شود.
- هرگز کسی به غیر از راننده لیفتراک سوار لیفتراک نشود مگر اینکه صندلی مخصوص داشته باشد.
- کسب اطمینان از نشستن سرنشینان در محل خود و بستن کمربند ایمنی
- هرگز به کارگران اجازه ایستادن روی چنگال یا سکو داده نشود.
- قبل از حرکت حتماً مسیر بررسی شود و از مخاطره آمیز بودن آن اطمینان حاصل شود. خصوصاً در مسیر های ناشناس الزامی است.
- کارگران از مسیر حرکت لیفتراک دور شوند.
- لیفتراک ها باید مجهز به صدای هشدار هنگام نزدیک شدن به کارگران باشند و کارگران هنگام شنیدن صدای هشدار از محل حرکت لیفتراک دور شوند.
- کارگرانی هنگامی که لیفتراکی را می بینند که ثابت نیست و مشکلی در وضعیت بارگیری دارند سریع از آن دور شوند.
رعایت موارد فوق جهت جلوگیری از خطرات ناشی از لیفتراک و پیشگیری از حوادث ناشی از لیفتراک بسیار موثر و کارآمد می باشد. امیدواریم با رعایت اصول ایمنی و نکات ایمنی ذکر شده، میزان خطرات ناشی از کار با لیفتراک به حداقل کاهش یافته و کمتر شاهد اخبار ناگوار باشیم.
با تشکر از اینکه تا پایان مقاله همراه ما بودید. پیشنهاد می کنیم با بازدید از صفحه ی قفسه ریلی از محصولات و خدمات شرکت جهان بایگان دیدن فرمایید و در صورتی که نیاز به راهنمایی داشتید، با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید.
- شرکت جهان بایگان تولید کننده برتر در ساخت قفسه های متحرک