شرکت جهان بایگان، برترین تولیدکننده تجهیزات بایگانی ریلی | تاریخ تاسیس: 1375/12/25 (27 سال سابقه)

انواع روش های چیدمان انبار

انواع روش های چیدمان انبار

روش های چیدمان انبار

ضروری نیست که قواعد مشخصی را برای چیدمان انبار رعایت کنید اما این موضوع را در نظر داشته باشید که چیدن نامرتب اجناس در انبار، بیش از 60% از زمان شما را برای یافتن یک محصول به راحتی تلف می ‌کند! و باعث کاهش راندمان کاری شما می شود.

 چیدمان و قفسه بندی اجناس چیزی فراتر از پیدا کردن قفسه‌ های خالی در انبار و چیدن تصادفی محصولات در آن‌ هاست. درست است که این کار بر روی کاغذ بسیار ساده و قابل درک بنظر می ‌آید اما نیازمند محاسبات پیچیده ‌ای است که اغلب به کمک نرم‌ افزار های مدیریت جا نمایی کالا انجام می‌ شود.  البته این پیچیدگی به حجم اجناس شما و بزرگ بودن انبارتان بستگی دارد. هرچه انبار کوچکتر و کالاهای ورود و خروجی کمتر باشد، مدیریت آن راحت تر است.

معمولا چیدمان کالا در انبار به دو شکل کلی انجام می‌ شود:

چیدمان تصادفی: که در این روش از مناطق مختلف در انبار برای چیدمان کالا استفاده می‌ کنند. این نحوه چیدمان کالا برای انبارهای بسیار بزرگ مناسب است.

چیدمان ثابت: در این شکل، هر محصولی فضای مشخصی دارد. این نحوه چیدمان کالا با توجه به حداقل و حداکثر تعداد کالاهایی که در یک منطقه مشخص قرار می ‌گیرند انجام می ‌شود.

روش های چیدمان کالا در انبار چیست؟

انبارهای تمیز و مرتب آماده دریافت کالا هستند، آماده ‌سازی سفارشات در آن‌ ها به ‌سرعت و با دقت انجام می‌ شود و در نهایت به روش های استاندارد و مناسب ارسال می ‌شود. چنین انباری علاوه بر تامین امنیت کارکنان، بهبود عملکرد و صرفه‌ جویی در زمان و هزینه، رضایت مشتری را نیز در پی دارد و سبب سودآوری مجموعه و افزایش فروش می شود. اما لازمه آن، کسب دانش و استفاده از بهترین روش چیدمان انبار است.

انواع روش های چیدمان کالا در انبار:

  • چیدمان و جانمایی کالاهای فصلی
  • چیدمان بر اساس میزان فروش
  • چیدمان بر اساس دسته بندی محصولات مرتبط
  • چیدمان کالاهای سنگین
  • و …

چیدمان و جا نمایی کالاهای فصلی در انبار:

در این روش لازم است اجناس فصلی را در طبقات بالاتر انبار قرار داده و از فضاهای خالی بین دو قفسه برای ذخیره ‌سازی آن‌ ها استفاده کنید. اگر تشخیص اجناس فصلی برایتان مشکل است، از تجربه فروش آن ‌ها در سال‌ های گذشته استفاده کنید. ارزیابی داده‌ های بلند مدت در تشخیص کالاهای ترند یا افزایش ناگهانی فروش بعضی از محصولات به شما کمک می ‌کند.

جا نمایی کالا بر اساس میزان فروش:

با چیدن اجناس پرفروش در بخش جلویی انبار، به تحویل سریع سفارش و کاهش سردرگمی اپراتور انبار کمک می‌ کنید. البته یادتان نرود لیست کالاهای پرفروش را مرتباً با تغییر نیازهای مشتری بروزرسانی کنید سپس اجناسی که کم فروش هستند را در قسمت انتهایی انبار جایگذاری کنید.

چیدمان انبار بر اساس محصولات مرتبط:

اجناسی که با یکدیگر به فروش می ‌روند بهتر است نزدیک به هم جا نمایی شوند. برای مثال اگر فروشگاه دارید، انواع کفش‌ ها و کیف ‌ها باید کنار یکدیگر قرار بگیرند. یا در فروشگاه لوازم منزل یا مبلمان اداری بهتر است میزها و صندلی ‌های مرتبط به هم در نزدیکی هم چیده شوند تا دسترسی هم‌ زمان به آن ‌ها ساده ‌تر باشد. در این صورت امکان فروش همزمان آن ها را نیز میسر کرده ایم.

چیدمان کالاهای سنگین:

کالاهای سنگین‌ تر باید در طبقات پایینی جای گیرند تا جابجایی آن ‌ها راحت باشد، هنگام ورود و خروج آسیب نبینند و انرژی زیادی از نیروی کار برای جابجایی نگیرند.

نکته مهم دیگر مربوط به کالاهای بزرگ ‌تر و سنگین ‌تر، در نظر گرفتن جای کافی برای انتقال آن ‌ها است. در کنار قفسه‌ ها، راهروها و تمامی مسیر، باید فضای کافی برای خارج کردن این نوع از کالاها وجود داشته باشد.

آگاهی از راه های چینش کالا در انبار و انتخاب مناسبترین روش از مهمترین مواردی است که باید در انبار داری مورد توجه قرار داد.

نکات چیدمان کالا در انبار:

روش های چینش محصولات در انباری هر کارخانه ای متفاوت است و رعایت برخی نکات در چیدمان اجناس برای رسیدن به بهره وری و راندمان بیشتر ضروری است. برخی از این نکات عبارتند از:

  • برچسب‌ گذاری کنید: بر روی محصولات خود برچسب ‌های مناسب بزنید و کالای خود را از نقطه نظرات مختلف همچون حروف اختصاری متناسب با کالا، جنس و رنگ کالا یا تصویر کوچکی از محصول با مشخصات کامل شرح دهید تا پیدا کردن آن ها به راحتی صورت پذیرد. هرچه برچسب ‌گذاری دقیق ‌تر و ساده ‌تر انجام بگیرد نتیجه نهایی آن بهتر خواهد بود.
  • ارتباط را برقرار نگه دارید: در انبارهای پیشرفته و بزرگ، انبارداران وسایله ای ارتباطی همچون تلفن های بی سیم برای برقراری ارتباط سریع و آنی با همکاران یا کارفرمایان خود دارند.
    نقشه دقیق انبار را در اختیار کارمندان جدید و قدیمی خود قرار داده و از آن ها درباره شرایط انبار، نحوه چیدمان، مشکلات موجود و جزئیات نظر بخواهید؛ چراکه آنها بیشتر از شما درگیر هستند و از نزدیک می توانند تمامی مشکلات را لمس کنندو به شما در رفع آنها کمک کنند.
  • آموزش بدهید: آموزش دستورالعمل چیدمان انبار به انبارداران از اولویت ‌های شما برای بهبود انبار داری است. نحوه استفاده از تجهیزات جدید، نقشه کلی و نکات مورد توافق را به نیروی خود آموزش بدهید تا راندمان و بهره وری افزایش یابد.
  • ایمنی اولویت دارد: عبور و مرور کارگران در بین قفسه ها باید در امنیت کامل انجام شود. بااستفاده از تابلوهای جهت ‌یابی، تفکیک مسیرها و الزام کارگران به استفاده از لباس ایمنی به صرفه ‌جویی در زمان، حفظ امنیت نیرو و کاهش اشتباهات رایج در ذخیره ‌سازی کمک کنید.
  • از قفسه ‌بندی مناسب استفاده کنید: استفاده از قفسه‌ ریلی، قفسه ‌های محکم و بادوام، ظروف طبقه‌ بندی هم‌ شکل (نهایتا در 3 یا 4 سایز متفاوت)، تقسیم ‌کننده‌ های مناسب برای سازمان ‌دهی و سایر امکانات جدیدی که در انبارداری مورد استفاده قرار می گیرند، بهترین روش چیدمان قفسه های انبار را تجربه کنید.

  • به ترتیب برداشت اهمیت بدهید: وقتی قصد ارسال سفارش را دارید نیروهای خود را طبق نقشه از پیش تعیین شده به انبار بفرستید. در این صورت لازم نیست یک نیرو برای برداشتن محصول اول تا انتهای انبار برود، بر نیرو ای محصول دوم به جلو بیاید و باز برای محصول دیگری به قسمت‌ های انتهایی برگردد. استفاده از نیروهای متعدد در جاهای مختلف این مشکل را حل می کند. همچنین خروج محصولات را به‌ گونه ‌ای برنامه‌ ریزی کنید که هم‌ زمان چند کارگر مختلف در یک قسمت مشخص قرار نگیرند. این موضوع ممکن است باعث سردرگمی نیرو، آسیب به محصولات یا نقص در ارسال آن ‌ها شود.
  • از فضای عمودی استفاده کنید: بسیاری از افراد برای افزایش کارآمدی و بالا بردن سود خود، تا جای ممکن از فضای انبار استفاده کنند که در نتیجه راه کوچک و نامناسبی برای انتقال کالا باقی می ‌ماند. بهترین روش، استفاده از فضای عمودی و قفسه بندی انبار پیشرفته است. می ‌توانید تا سقف انبار از قفسه ‌های مناسب و مقاوم استفاده کنید و ابزارها و تجهیزاتی را برای بالا و پایین بردن این محصولات تهیه کنید.
  • انبار را تمیز نگه دارید: به‌ شکل هفتگی یا ماهانه ساعاتی را به تمیز کردن انبار اختصاص بدهید. انبارهای نامنظم نشان ‌دهنده کارایی پایین کسب‌ وکار یا حتی کاهش درآمد در آینده نزدیک هستند. به‌ علاوه چیدمان کالا باید به شکلی انجام شود که راهروها و مسیرهای رفت و آمد نیروی کار، باز و آزاد باشد. مسیرهای پیچیده را حذف کنید و تا جای ممکن سادگی انتقال کالا را افزایش بدهید.
  • از بارکد خوان یا اسکنر QR استفاده کنید: محاسبه و ثبت محصولات به شکل دستی دیر یا زود شما را با سختی بسیار روبرو می ‌کند خصوصا وقتی توسط کارمندان پر استرس و خسته انجام می ‌شود. دستگاه QR می ‌تواند خطاهای ناشی از عملیات انسانی را به حداقل برساند، میزان انرژی انسانی مورد نیاز را کاهش بدهد و در نهایت علاوه بر افزایش سود کلی، رضایت مشتری را نیز بهبود ببخشد.

  • فضا را برای ورود و خروج محصولات آماده کنید: فضای دریافت جایی است که اغلب محصولات برای مدتی پس از انتقال به انبار در آن قرار می ‌گیرند تا طبقه‌ بندی، جا نمایی و در انبار چیده شوند. این فضا باید تا جای ممکن از محصولات دیگر خالی و همواره آماده تحویل محصولات جدید باشد
  • همیشه در حال پیشرفت باشید: چیدمان کالا قرار نیست یکباره اتفاق بیفتد و بسیار زمان ‌بر است و با یک بار تغییر چیدمان انبار، کار شما تمام نمی ‌شود چراکه جانمایی کالا دائما باید تحت نظر قرار بگیرد و بهینه شود. برای افزایش بهره‌ وری و کارایی، هرگز کار خود را متوقف نکنید و هر سه الی پنج سال لازم است چیدمان فضا را تغییر دهید.

انواع چینش محصول در بایگانی انبار:

برای جای ‌گذاری و قفسه بندی درست کالا در انبار نیاز است به اطلاعات و داده‌ های زیر دسترسی داشته باشید تا راندمان کاری خود را به حداکثر برسانید:

  1. سطوحی که کالاها از آن برداشته می ‌شوند. (قفسه‌ های تکی، جعبه‌ ها یا پالت‌ های کلی)
  2. اندازه و وزن جعبه ‌ها برای انواع کالاها
  3. سرعت فروش هر کالا (این مورد را می ‌توانید در طول زمان بررسی و محاسبه کنید)
  4. تاثیر تغییرات فصلی در سرعت فروش کالاها
  5. کالاهای مکمل
  6. شرایط خاص بعضی از کالاها برای قفسه بندی

با دسترسی به این اطلاعات می توانید بهترین روش های چیدمان انبار را برنامه ریزی کنید و با استفاده از تجهیزات مناسب، انبار خود را ارتقا دهید.

به این نوشته امتیاز دهید!
اشتراک در
اطلاع از

0 دیدگاه ثبت شده
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها